Dodatki do żywności – antyzbrylacz i jego znaczenie w branży spożywczej

Dodatki do żywności – antyzbrylacz i jego znaczenie w branży spożywczej

Obecnie panuje moda na naturalne produkty. Coraz więcej osób decyduje się na artykuły spożywcze, które są eko i nie zawierają w swoim składzie żadnych dodatków. Jednak okazuje się, że nadgorliwość w tym przypadku jest zbędna. Niektóre dodatki do żywności są nie tylko zdrowe, ale i korzystnie wpływają na właściwości artykułów spożywczych. Czas nadrobić zaległości i dowiedzieć się wszystkiego na temat dodatków do żywności!

Dodatki do żywności – nie takie złe, jak się wydaje?

Wielu osobom wydaje się, że dodatki do żywności to tylko chemiczne konserwanty, które psują jakość produktów. Rzeczywistość jest zgoła inna. Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieją dodatki do żywności, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie. Należy do nich między innymi E322, czyli lecytyna. Lecytyna to substancja występująca w każdym organizmie. To właśnie ona wpływa na pracę mózgu i koncentrację. Eksperci twierdzą, że jej przyjmowanie może wyraźnie poprawić pamięć, jak również wpłynąć na pracę wątroby. Co ciekawe, stosowanie tego dodatku do żywności przynosi korzyści nie tylko na tej płaszczyźnie. Bowiem lecytyna odpowiada za to, że skórka od chleba jest bardziej chrupiąca, a pieczywo zachowuje swoją świeżość na dłużej.

Dodatki do żywności mogą sprawić, że artykuły spożywcze mają więcej wartości i są mniej podatne na psucie. Często składniki te odpowiadają także za lepszy wygląd, intensywniejszy smak i wyraźniej wyczuwalny aromat wielu potraw. Poza tym do grona dodatków do żywności należą także naturalne konserwanty, takie jak sól czy ocet.

Antyzbrylacz i konserwanty – jakie mają zastosowania?

Konserwanty budzą w wielu osobach raczej negatywne skojarzenia. Jednak niezaprzeczalnie posiadają mnóstwo wartości, które pozytywnie wpływają na produkt. Co ważne, nie tylko przedłużają datę przydatności do spożycia, ale także zapobiegają rozwojowi pleśni, grzybów, a nawet wirusów. A co można powiedzieć o antyzbrylaczach? To właśnie one należą do grona najpopularniejszych dodatków do żywności. Na etykietach kryją się pod symbolem E536. Antyzbrylacz jest bezpiecznym składnikiem, do czasu aż nie wejdzie w interakcję z kwasami. Może wtedy bowiem wywoływać bóle głowy i brzucha.

Do najważniejszych zastosowań antyzbrylaczy należy przeciwdziałanie zbrylaniu się produktów (o czym zresztą informuje nas sama nazwa). Do tego przedłużają ich przydatność do spożycia. Z tego względu bardzo często wykorzystywane są w nawozach, mące, soli, jak również podczas produkcji kleju.

Antyzbrylacz i inne dodatki do żywności – wybierz dobrego dystrybutora

Zachodzi pytanie: jakiego dystrybutora wybrać, by w pełni cieszyć się z właściwości dodatków do żywności? Najlepiej skorzystać z usług kogoś, kto działa na terenie UE. Europejscy dystrybutorzy muszą bowiem trzymać się ściśle określonych norm jakości. Warto zwrócić uwagę także na ofertę wybranego dystrybutora. Dobrze, gdy jest bogata, tak jak w tym przypadku https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/cukiernictwo-i-piekarnictwo/. Tak duży wybór pozwala dobrać najlepsze rozwiązanie dla siebie. Jednak warto wybierać wyłącznie dystrybutorów oferujących artykuły wysokiej jakości. Bezpośrednio przełoży się to na właściwości produktów dostępnych w ofercie.

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )