Piece rurowe – jak wybrać urządzenie na lata?
Wybór odpowiedniego pieca do piekarni może okazać się nie lada wyzwaniem. Szczególnie, gdy jest to nasz pierwszy zakup. Na szczęście w dokonaniu wyboru mogą nam pomóc polscy dostawcy. Na jakie elementy warto więc zwrócić uwagę?
Piec piekarniczy – jaki typ paliwa wybrać?
Klasyfikacji tych urządzeń możemy dokonać na podstawie kilku parametrów. Posłuży nam do tego chociażby powierzchnia wypiekowa, obecność trzonu, czy rodzaj paliwa. Ten ostatni podział jest bardzo ważny i dość szeroki. Piece piekarnicze są bowiem zasilane na gaz, węgiel, olej, pellet, drewno oraz prąd elektryczny. Spośród tych wszystkich najbardziej oszczędne okazują się modele na pellet i gaz. Jeśli chodzi o trzon, to występuje on tylko w piecach wsadowych. Trzon może być także ruchomy, co pozwoli na wyjazd komory wypiekowej na zewnątrz pieca. W ofercie polskich dostawców znajdziemy także piece obrotowe. W takich konstrukcjach znajdziemy wewnątrz komory obracający się wózek piekarniczy. Gorące powietrze w takim piecu jest natomiast rozprowadzane po wnętrzu pieca za pomocą specjalnej turbiny. Piec piekarniczy musi mieć także powierzchnię dostosowaną do wielkości naszej piekarni. Dla małych i średnich firm optymalne będą te maszyny, których powierzchnia nie przekracza 10 m2. Dzięki temu bez problemu zmieszczą się do naszej piekarni
Piece rurowe – jakie zasilanie wybrać?
Dziś piec piekarniczy jesteśmy w stanie wybrać bez wychodzenia z domu. W sieci znajdziemy bowiem oferty polskich i zagranicznych dostawców. Warto sprawdzić chociażby piece rurowe. Znajdziesz je np. na tej stronie https://bakeres.pl/piece-rurowe/. Piece rurowe są nie tylko wytrzymałe, ale także bardzo efektywne. Dzięki nim jesteśmy w stanie znacznie usprawnić produkcję i ograniczyć związane z nią koszty. Piece rurowe bardzo dobrze trzymają temperaturę i zapewniają równomierne wypieki. Jeśli chcemy produkować różnorodne pieczywo, powinniśmy sięgnąć po piece rurowe dwu- lub trzykomorowe. Sięgając po urządzenia z polskiej dystrybucji możemy być spokojni o ich wysoką jakość oraz trwałość. Piece rurowe renomowanych producentów są przystosowane go ciągłej, często wielogodzinnej pracy. Nie musi więc się obawiać przestojów w produkcji.