Jak wyposażyć mały lokal gastronomiczny?
Prowadzenie lokalu gastronomicznego dla wielu osób jest spełnieniem marzeń. Warto jednak pokreślić, że to nie zawsze przyjemna i lekka praca. Wielu stresu przysporzyć może rozpoczęcie działalności i wyposażenie bistro czy knajpki w niezbędne elementy. Jakie są najważniejsze na początku działalności? Gdzie kupić w je w okazyjnej cenie? O czym nie można zapomnieć?
Gdzie kupić tanio wyposażenie małego lokalu gastronomicznego?
Wyposażenie lokalu gastronomicznego we wszystkie niezbędne sprzęty oraz elementy to trudne zadanie. Zwłaszcza jeżeli środki są ograniczone, a wydatków sporo. Warto jednak zaznaczyć, że nie zawsze muszą być to produkty z najwyższej półki, głównie na początku prowadzenia działalności. Atrakcyjne cenowo i dobrej jakości wyposażenie gastronomii skompletujesz z pomocą Sprzedajemy.pl. Znaleźć można tam elementy nowe oraz używane z niewielkimi śladami użytkowania, które dobrze sprawdzą się w małym lokalu gastronomicznym. Warto także podkreślić, że młodzi przedsiębiorcy mają możliwość uzyskania dofinansowania otworzenia działalności. Pozyskane środki można wydatkować m.in. na zakup niezbędnego wyposażenia.
Jakie wyposażenie musi znaleźć się w lokalu gastronomicznym?
Nawet najmniejszy lokal gastronomiczny z bardzo ograniczoną kartą potrzebuje niezbędnego wyposażenia, które pozwoli na sprawną obsługę gości oraz przygotowywania posiłków. Istotnym elementami, które muszą znaleźć się w każdej restauracyjnej kuchni, są regały do przechowania produktów spożywczych oraz chłodnie i zamrażalki. W kwestii sprzętów AGD niezbędna jest płyta indukcyjna lub kuchenka, przyda się także piec konwekcyjno-parowy, a działanie lokalu usprawnić może zmywarka z funkcją wyparzania. Dodatkowo pomieszczenie musi być wyposażone w duży blat roboczy oraz zlewozmywak. Co do małych sprzętów, nie należy zapominać mikserach i blenderach. W zależności od branży przydatne mogą być również grille, gofrownice, frytkownice etc.
W małym lokalu gastronomicznym istotne jest także drobne wyposażenie kuchni:
- garnki,
- patelnie,
- noże,
- obieraczki,
- deski do krojenia,
- durszlaki,
- tłuczki etc.
Wszystkie elementy mające bezpośredni kontakt z żywnością muszą mieć atest Państwowego Zakładu Higieny..
Gdy w lokalu można spożywać posiłki, konieczny jest zakup stołów oraz krzeseł, a także zastawy i sztućców. Przydatne są także: karty z menu, serwetki, serwetniki oraz przyprawniki.
Jakie wymagania musi spełnić każdy lokal gastronomiczny?
Warto wiedzieć, że kwestia wyposażenia nie jest jedyną, o którą należy zadbać, decydując się na prowadzenie małego lokalu gastronomicznego. Konieczne jest spełnienie określonych w prawie wymagań, co do pokrycia ścian od podłóg w lokalu, jego drzwi, futryn oraz okien, a także oświetlenia. W knajpce powinny znajdować się: umywalka do mycia rąk z doprowadzoną zimną i ciepłą wodą, mydło, ręczniki jednorazowego użytku bądź suszarka do rąk, a także zapas środków ochrony indywidualnej. Podczas kontroli sanepidu przed otworzeniem restauracji sprawdzane są także m.in.: wysokość pomieszczeń, system wentylacyjny, obecność toalety dla klientów i dla personelu, sposoby usuwania śmieci oraz ścieków. Nie mniej istotne są kwalifikacje i szkolenie zatrudnionych pracowników.